Moodfood - Verleidelijk zoet

Stickey vijgen-pecanbombe met toffeesaus

Dit geweldige nagerecht uit de delicious met vijgen en pecannoten is om je vingers bij op te eten.

Nodig:
175 gr gedroogde vijgen, in stukjes + een stuk of 3 extra voor erbij, een kopje sterke espresso, 90 gr zachte boter, 100 gr donkere basterdsuiker, 2 losgeroerde eieren, 1 tl bakpoeder, 175 gr zelfrijzend bakmeel, 90 gr pecannoten, grof gehakt + extra voor erbij

en voor de toffeesaus:

125 gr boter, in blokjes, 140 gr bruine basterdsuiker, 125 ml slagroom

en een ronde ovenvaste puddingvorm van 1,25 l, ingevet en bodem bekleed met bakpapier

Starten: (2,5 uur van te voren)
Doe de kleingesneden vijgen in een kom met de espresso en laat weken.
Verwarm de oven voor op 180 graden C.  Doe de boter, suiker, eieren, bakpoeder en zelfrijzend bakmeel in een grote kom en roer met eenpollepel tot een glad beslag.Voeg de pecannoten en de geweekte vijgen toe en roer er 125 ml heet water doorheen.
Schenk het beslag in de puddingvorm en dek losjes eerst af met een op maat geknipt vel pakpapier en vervolgens met een stuk aluminiumfolie. Bak 80-90 minuten in de oven.
Half uur van te voren:
Verwarm voor de toffeesaus de boterblokjes met de suiker in een pan met een dikke bodem op laag vuur, roer tot de boter gesmolten is en de suiker is opgelost. Roer dan de room erdoorheen en warm de saus bijna tot aan het kookpunt. Draai dan het vuur laag en laat de saus onder af en toe roeren in 5-7 minuten inkoken.

Stort de pudding op een schaal. Schenk de karamelsaus erover. Snijd de overgehouden vijgen elk in vier parten en verdeel deze over de bombe, samen met de pecannoten en serveer de bombe warm op een mooie zilveren schaal.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten