Garnalen met Aioli en kipcrunch

Aioli 

De naam is afgeleid van knoflook (ail) en olie (huile). Het is een franse knoflookmayonaise.
Reken per 100 ml mayonaise op een teentje knoflook. Formeel moet je in een vijzel teentjes fijnstampen. Roer hier een eidooier door en een mespuntje zout. Schenk er dan onder voortdurend wrijven met de stamper druppelsgewijs 200 tot 300 ml olie bij de knoflook. Breng op smaak met citroensap.

Nodig:
Grote ongepelde tijgergarnalen, ongeveer 5 per persoon, een sjalotje, fijngesneden, een rode peper in ringetjes gesneden, een teen fijngesneden knoflook, een paar stukken kipfilet van de haas, 3 el olijfolie, het sap van een halve citroen, wat mooie slablaadjes en een stuk of wat krielaardappeltjes.

Maak eerst de aiolimayonaise zoals hierboven aangegeven en zet koel weg. Kook de krieltjes in ca. 15 minuten gaar.
Bestrooi de kipfilets met wat peper en zout. Paneer de kipfilets vervolgens door de stukken eerst door een losgeklopt ei en vervolgens door cornflakes te rollen. Dit mag natuurlijk ook broodkruim zijn. Frituur ze ca vijf minuten in de wat olijfolie en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Ontdoe de garnalen van de kop en snijd het voorlijf recht af, zodat het later recht omhoog als garnering op het bord kan worden bijgezet. Pel de garnalen maar laat de staart eraan zitten, als handvatje tijdens het dopen in de saus. Bewaar een garnalenkop per persoon voor de garnering. Ontdoe de gepelde garnalenlijven van de darmkanalen, spoel ze schoon met koud water en dep ze droog met keukenpapier.
Verhit een wok en voeg als hij heet is de olijfolie toe, bak de fijngesneden sjalot, de peperringetjes en de knoflook.  Voeg de garnalenlijven en de overgebleven koppen in de olie en bak ze ca vijf minuten gaar. Besprenkel met wat citroensap.

Maak de borden op met een beetje bladsla en de warme krieltjes. Schik de garnalen erover en plaats een van de overgehouden koppen er mooi tussen. Leg op elk bord een of meer stukken kipfilet.

Serveer de saus apart of schenk het mooi langs de rand van de salade. Succes verzekerd!

Tip: bewaar de overige koppen en de schillen van de garnalen om er later een mooie saus van te maken. Je kunt ze ook eenvoudig invriezen en op een later moment gebruiken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten