Lekker citroen-schilletje in je eten?



De schil van de gangbare (niet biologische) citroen is niet zo onschuldig als hij oogt.  Hij glanst je zo lekker tegemoet, ja. Maar wist je dat de consumptie-citroen tijdens de kweek allerlei pesticiden over zich heen krijgt en hij als extraatje nog een laagje bijenwas krijgt? Bijenwas?

Was het maar waar.

Siciliaanse citroenen worden na de oogst, met in India onder vreselijke omstandigheden gefabriceerde was/lak, behandeld met een chemische was. Op de wasvaten staat een waarschuwing: buiten bereik van kinderen houden. Kan ogen, keel en huid irriteren en braken,  misselijkheid en diarree veroorzaken. Deze was (stoklak/schellak) is afkomstig van de eitjes van een of ander Indiaas insect en wordt samen met diens bloed gemolken, waarna de drab onder toevoeging Sodium Carbonaat en Sodium Hypochloride  gebleekt en verder bewerkt tot een neutraal uitziend ("natuurlijke") was. Bekijk het hele filmpje in de onderstaande link, heel interessant als je gezondheid je lief is. Bedankt M. van de Keuringsdienst van Waarde voor het leerzame filmpje ! 

We wisten het al, dat heerlijke glanzende laagje van de citroen moet er voor gebruik eerst grondig afgespoeld worden. Doe jij dat ook altijd? Ik haal voortaan wel biologische citroenen, dan maar een eurootje duurder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten