Olijfolie om te bakken

Mensen rond de Middellandse Zee eten vrij veel vet, maar toch komen hart en vaat-ziekten en kanker daar minder voor dan in andere delen van de wereld. Wat de mediterrane mens daar vooral bij helpt is het gebruik van olijfolie: die gaat vrijwel overal in-  en er zit veel omega-9 in.

Als je olijfolie gebruikt om om te bakken, verhit de olie niet al te sterk: daardoor ontstaan er juist schadelijke stoffen (die kanker kunnen verwekken). Olie die boven het rookpunt verhit is geweest (dat zie je als hij gaat walmen) kun je niet meer eten.

Kies voor bakken met hoge temperaturen daarom voor een andere plantaardige olie, bijv. arachideolie (pinda's) of supergezonde rijstkiemolie. Die mag je verhitten tot wel 225 C !

Juist gebruik (olijf)olie: verhit de pan of wok. Snijd je ingrediĆ«nten voor. Giet de olie in de pan als deze heet is en voeg vrijwel direct je vlees en/of groenten toe.

Een uitje en knoflook fruit je nooit op hoog vuur, dat verbrandt direct.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten