Essentie : Koester jouw V.I.P.'s en ontwikkel je relatie-bewustzijn

Je kunt tegelijkertijd moeder/vader, dochter/zoon, zus/broer, partner en collega en vriend(in) zijn. Al die verschillende relaties bepalen voor een groot deel wie wij zijn. En als je goed doorziet wat je rol is in een relatie, krijg je er ook meer vat op. Hierover gaat het boek Overleven in relaties van psycholoog Pieternel Dijkstra.

Als mens kun je eenvoudig niet zonder andere mensen in je universum. Mensen die dicht om je heen cirkelen, anderen op wat meer afstand, maar ook die zijn belangrijk. Zoals Maslow stelde in zijn behoeftepiramide: contact met anderen behoort tot onze fundamentele behoeften. In de eerste plaats om te overleven, in de tweede plaats om een gezonde persoonlijkheid te kunnen ontwikkelen, en in de derde plaats omdat liefde en vriendschap essentieel zijn voor ons levensgeluk. Positieve relaties geven voldoening, plezier, inspiratie, steun en een gevoel van saamhorigheid.

Daarom is het best gek dat we op school wel leren schrijven en rekenen, maar niet hoe we met andere mensen moeten omgaan. Daardoor kampen we geregeld met conflicten of raken we teleurgesteld in elkaar. In het bovengenoemde boek zet P. Dijkstra uitgebreid uiteen hoe je dat kunt voorkomen en wat nodig is om positieve relaties te ontwikkelen. Allereerst een gezonde relatie met jezelf. Hoe je tegen jezelf aankijkt is heel bepalend voor hoe je tegenover anderen staat. Als je goed in je vel zit, sta je meer open voor anderen. Omgekeerd hebben anderen vaak ook weer invloed op hoe jij jezelf ontwikkeld. Je neemt makkelijk gedrag over van anderen. Vrouwen doen dat meer dan anderen. Mannen staan autonomer in het leven, zien zichzelf vooral als een los mens. Vrouwen zijn afwisselend geliefde, vriendin, moeder, dochter en collega en hebben daardoor een sterker sociaal zelfbeeld, zijn emotioneel intelligenter en laten zich ook vaker kwetsen.

Voor meer: zie http://www.simplifylife.nl/overview.php?cid=436

Man-vrouw verschillen t.a.v. relaties anno 2013

Vreemd dat wij tegenwoordig meer in een onthechtingstijdperk leven; vooral veel (gescheiden) mannen hebben bindingsproblemen. En daar hebben wij vrouwen erg last van, want wij zijn in essentie immers vooral verbindend bezig.

http://www.idee-tt.nl/relaties/relaties_vreemden.html

opgedragen aan Freek M 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten