De artisjok is de groene bloemkop van een distelplant.
Hij kan grijs-groen of paarsgroen zijn. Vooral de bodem, of het hart van de artisjok is een ware lekkernij, met name in salades. http://www.ingredienten.nl/artisjok
Bereiding: Snij de stelen van de artisjokken af en haal de buitenste blaadjes eraf met een keukenmesje. Vul een grote pan met ruim water en voeg zout toe. Zorg dat de artisjokken onder water liggen. Artisjokken zijn van nature al zout dus houd daar rekening mee. Voeg wat citroensap toe tegen het verkleuren. Laat de artisjokken 30 min koken op lag vuur. Haal de artisjokken er dan uit en leg ze omgekeerd om uit te lekken.
Lekker op een pizza, met een vulling van gekruide couscous, of met een citroenvinaigrette of met een yoghurtsausje.
Pluk de blaadjes van de artisjok en dip ze in de sausjes. Het hooi moet je verwijderen. Het hart dat dan tevoorschijn komt is het lekkerst. En heel gezond. Ze bevorderen de werking van lever en gal, en hierdoor de vertering van vetten. Ook verlagen ze je cholesterol.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten