Mexicaanse kipsalade
Voor de salade300 gr kippenvlees (filet of al gare restjes)
2 a 3 stengels bleekselderij of wat stukjes granny smith
2 lente-uitjes
1 bouillonblokje (in het geval van rauwe kip)
sla
verse koriander
snuf paprikapoeder
Voor de salsa
2 gegrilde paprika's (uit pot)
2 a 3 tomaten
1 blik zwarte bonen
1 rode ui
2 eetlepels limoensap
1 verse rode peper
Voor de dressing
1 rijpe avocado
1,25 dl zure room
3 eetlepels limoensap
2 tenen knoflook
Voor erbij
soft tortilla's of stokbrood
Panzanella is een voorgerecht uit de Italiaanse keuken van oud brood, doordrenkt met gesneden tomaat, gekruid met basilicum en vinaigrette. Het stamt uit de armeluiskeuken en was bedoeld om goedkoop restjes op te maken.
Toscaanse broodsalade van Onno Kleyn (panzanella)
- 4personen
- 0min voorbereiden
- 10min bereiden
- 15min wachten
- hoofdgerecht
- vegetarisch
- italiaans
ingrediënten
- 250 g oude ciabatta, in stukken
- 6 à 8 eetlepels wijnazijn
- 6 rijpe tomaten, in kleine stukken
- ½ geschilde komkommer, in stukjes
- 1 kleine gele paprika, in stukjes
- ½ witte of rode ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- handje kappertjes, uitgelekt
- handvol verse basilicum, gehakt
- 100 ml olijfolie
bereiden
Doe het brood in brokken in een kom en sprenkel er de azijn over. Panzanella heeft echt flink azijn en zout nodig om op smaak te zijn. Hussel licht met een lepel en voeg een paar eetlepels water toe om de resterende droogte er uit te krijgen. Ik meng het met mijn handen, maar dat maakt het extra kledderig. Laat een paar minuten staan.
Voeg de tomaat, komkommer, paprika, ui, knoflook, kappertjes en basilicum bij het brood en doe er de olijfolie over, plus zout en peper. Hussel en laat het een kwartiertje intrekken voor het serveren, liefst in de koelkast.
Voeg de tomaat, komkommer, paprika, ui, knoflook, kappertjes en basilicum bij het brood en doe er de olijfolie over, plus zout en peper. Hussel en laat het een kwartiertje intrekken voor het serveren, liefst in de koelkast.
tip
Gebruik voor een panzanella stevig, oud brood, liefst ciabatta. Het moet echt droog zijn, dus breek het zo nodig in stukken en laat die een halve dag liggen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten