MoodFood - Kweepeer

Recept met Kweepeer, Kip en Ras El-Hanout
Quitte am Baum.jpg

Kweepeer

De Kweepeer is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae).
De soort komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Kaspische Zee en is algemeen bekend in Zuid Europa en in Japan. De plant kan 3-12 m hoog worden (flink formaat boom dus) en bloeit van mei tot juni. Hij is nauw verwant aan de appel, de peer en de lijsterbes !! Maar behoort dus tot de rozenfamilie (flinke rozenbottel!)

De botanische naam is afkomstig van de Griekse stad Kydonia (tegenwoordig Chania, dat in het noordwesten van Kreta ligt)
Vroeger stond bij veel boerderijen een kweepeer. In Nederland zie je hem weer steeds vaker in groeten-speciaalzaken en toko's. Rauw zijn ze niet te eten vanwege het harde en zure vruchtvlees.  Het vruchtvlees bevat veel tannine en fenolen. Verder is bekend dat de kweepeer veel pectine (geleiachtig verdikkingsmiddel) bevat en circa 10-14% suiker, logisch dus dat deze peer net als de stoofpeer tot compote, marmelade of jam wordt verwerkt. Minder bekend is dat (van de pitten) ook wijn en thee van kweepeer wordt gemaakt. Het woord marmelade dat oorspronkelijk kweeperenjam betekent, ontleent zijn betekenis aan de Portugese naam van deze vrucht, marmelo.

Tajine met kip en kweeperen  (Uit de complete keuken...)

Neem 2 kippenpoten, 2 borsten en 2 dijen, maak er diagonale inkepingen in en wrijf de kip in met 2 tl Ras el-hanout, dek het geheel af en laat 20 min marineren.
Giet wat olijfolie in een grote koekenpan en bak de stukken kip in portie ca 2 min op matig vuur  met het vel naar beneden in de pan, keer ze om en bak dan de andere kant ook 2 in. Haal ze daarna uit de pan.
Bak in dezelfde pan met wat extra olie een in ringen gesneden ui tot hij zacht is. Voeg dan 250 ml kippenbouillon toe en laat de aanbaksels loskomen. Doe de kip er weer in terug en voeg wat zout toe. Laat 45 min op laag vuur stoven en keer de boel af en toe om.
Haal de kip uit de pan als het vlees zacht is.

Als je een hele kweepeer hebt, laat hem dan tegelijk met de kip stoven, of beter: pof hem gewoon met de schil en al, net als een (fles)pompoen, in dubbel folie een uur in de oven op 200' C. 
Je kunt ook kweeperenpasta of -jam gebruiken. Prak de pasta met een vork tot hij gesmolten is en roer er 1 el citroensap door en 2 tl rozenwater*. Laat de saus zachtjes nog 1 min koken. 

Serveer er wortels bij die je van tevoren hebt bereid. Eerst kook je ze 10 min in gezouten water en daarna bestrooi je ze met 1/2 tl paprikapoeder, 1 el citroensap, 1/2 tl komijn en 2 tl bladpeterselie en wat olijfolie, even husselen en ruim een uur laten staan, zodat alle smaken zich kunnen ontwikkelen.  

* een distillaat van rozenblaadjes, door de Arabieren vanuit Perzië meegenomen naar Noord-Afrika.


Zelf eenvoudig rozenwater maken?  http://de-gulle-aarde.blogspot.nl/2011/06/rozenwater.html



Geen opmerkingen:

Een reactie posten