Ottolenghi's Gekarameliseerde-knoflooktaart



Ik denk dat dit het allerlekkerste recept ter wereld is. Maak hem zelf en oordeel dan !
Recept overgenomen uit Plenty.

Nodig: 375 g roomboterbladerdeeg, 3 middelgrote bollen knoflook, teentjes losgehaald en gepeld, 1 el olijfolie, 1 tl balsamicoazijn, 2,2 dl water, 3/4 el kristalsuiker, 1 tl fijngehakte rozemarijn, 1 tl gehakte tijm (plus wat takjes voor de garnering), 120 g verse geitenkaas, 120 g harde geitenkaas, 2 scharreleieren, 1 dl slagroom, 1 dl crème fraîche, peper en zeezout.

Bekleed een ondiepe taartvorm (28 cm) met de uitgerolde plak bladerdeeg, dek hem af met een stuk bakpapier en vul hem met een steunvulling. Zet dit 20 min. in de koelkast. Warm de oven voor op 180 '' C en bak de taart 20 min. blind. Haal de bakerwten en het bakpapier eruit en zet nog 5 min. terug in de oven.

Doe de teentjes knoflook in een steelpan, overgiet ze met water en breng ze aan de kook. Blancheer ze 3 minuten en giet ze af. Droog de pan af en voeg de olijfolie toe. Bak de knoflook 2 min. op hoog vuur, voeg de balsamico en water toe en laat dit 10 min. zachtjes pruttelen. Roer er de suiker, rozemarijn, tijm en 1/4 l zout door. Laat dit geheel nog 10 min koken tot de vloeistof vrijwel helemaal is verdampt en de knoflooktenen met een donkere karamelsiroop zijn bedekt. Zet ze opzij.
Breek de beide soorten kaas is stukjes en strooi ze in de taartbodem. Schep de teentjes knoflook met de karamelsiroop gelijkmatig over de kaas. Klop de eieren, de beide soorten room en een halve tl zout en wat versgemalen peper door elkaar en giet dit over de taartvulling om de gaatjes te vullen.
Schakel de oven terug naar 160 '' C en zet de taart er weer in. Bak hem 35-45 min tot de vulling stevig en de bovenkant goudbruin is. Laat hem iets afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Leg nog wat toefjes tijm op de taart en dien hem op met wat knapperige salade.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten