Pasta alla Carbonara - originale
Een lekker goedkoop gerecht waar kinderen gek op zijn
Begin met het voorverwarmen van je borden en de schaal waarin je de pasta afmaakt, dit is heel belangrijk. Oven op 150'C. Dan kook je 400 g pasta, liefst penne of fusilli, in een ruime pan met kokend water met een snuf zout of een cupje knorr, niet langer dan 7-8 minuten, korter dan op het pak staat in ieder geval. Mix 2 eidooiers met 100 ml (of meer als je van romig houdt) slagroom in een grote schaal. Bak een bakje mager gerookt ontbijtspek of plakjes pancetta uit en laat uitlekken op keukenpapier. Als de pasta klaar is giet je hem af en doe je hem over in de voorverwarmde schaal. Doe hier een blokje roomboter of olijfolie door en roer om. Hierna giet je er het roommengsel bij. Nu goed omhutselen zodat de eieren opwarmen (maar niet stollen) en vervolgens de knapperige spekjes toevoegen. Nogmaals goed door elkaar roeren en bestrooien met de Parmezaanse kaas en flink wat peper uit de molen en evt. wat fijngesnipperde peterselie. Serveer de Parmezaanse kaas erbij. Lekker met een groene salade en een glas rode wijn.
Chorizo Carbonara
Nodig 320 g Penne, 70 g chorizo, 1/2-1 chilipeper, paar takjes rozemarijn, olijfolie, 4 tenen knoflook, 1 groot ei, 1/2 citroen en 2 el magere yoghurt en een 200g (Spaanse) Manchego om te raspen ! Hou de rozemarijn voor gebruik even kort onder een warme kraan zodat de oliën makkelijker loskomen en schud het bosje uit.
Neem een pan kokend water en kook de Penne volgens gebruiksaanwijzing minus 2 minuten.
Halveer de chorizo en snijd hem in plakjes, de Spaanse peper in ringetjes en hak de naadjes rozemarijn grof, doe alles met wat olijfolie in een koeken-pan, bak de worst uit en voeg een snufje peper toe. Pers de tenen knoflook erboven uit en roer tot alles lekker gekleurd is. Dit duurt ca 7 min. Zet het vuur uit en stop het bakproces door er een scheut van het kookvocht van de pasta bij te gooien.
Klop het ei, het citroensap, de yoghurt en 100 g geraspte manchego door elkaar en houd apart.
Giet de pasta als hj beetgaar is af en bewaar een kop van het kookvocht!
Hussel de pasta in de pan met de chorizo door elkaar en nu mag het eimengsel erbij; voeg evt nog wat kookvocht toe. Bestrooi met nog wat extra Manchego en wat grove peper en eet met de heerlijke salade die Jamie O. hierboven aanraadt. Zet de kaas op tafel voor gretige eters, Happy Days!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten