Een van mijn lievelingsgerechten nu op mijn blog.
Veel mensen braden het vlees voor de vitello en laten het dan een dag in de koelkast rusten. Ik volg liever een andere methode, waardoor het vlees heerlijk sappig blijft en je een heerlijke bouillon overhoud voor een andere kooksessie. Neem wel de tijd, een en ander kost je al gauw drie uur. Een fijne fles witte wijn binnen handbereik is een aanrader.
Nodig voor 6 personen:
1,5 kilo kalfsmuis (vlees van de bil van het beestje)
1/2 liter witte wijn, 1/2 liter kalfsbouillon, 4 tenen knoflook, 1 ui, 1 winterpeen, 1 stengel bleekselderij, 3 laurierblaadjes, 4 kruidnagelen en 12 peperkorrels
Voor de saus:
een blikje tonijn van goede kwaliteit, 4 el mayonaise, citroen, peper en zout uit de molen
Voor de garnering:
Citroen, kappertjes, 3 tomaten, handje rucola, 4 hardgekookte eieren, 1 el paprika-granulaat
Hak alle groenten grof, snijd de ui in vieren en kneus de tenen knoflook.
Doe alles in een grote braadpan en voeg de wijn, de bouillon, de laurier, kruidnagelen en de peperkorrels toe. Leg het vlees erin en voeg zoveel water toe dat het vlees voor 2/3 onder staat. Breng aan de kook en draai dan het vuur laag. Laat het 1,5 uur zachtjes stoven. Draai het vuur dan uit en laat het vlees een uur afkoelen. Zet het vlees heel even in de diepvries om het later goed te kunnen snijden.
Kook de eieren in 8 minuten hard, laat ze schrikken en pel ze. Zet even apart tot gebruik.
Maak de saus door de ingrediƫnten te mixen in een keukenmachine. Als je liever verse tonijn gebruikt, be my guest. Neem dan ca 200 gram verse tonijn en bak het om en om 1 minuutje op hoog vuur. Snijd het vlees in stukken en doe in een keukenmachine met 2 eidooiers en 2 el citroensap en draai het fijn. Laat in een heel fijn straaltje 1/4 l olijfolie in de machine lopen terwijl het draait en maak zo een grote kom overheerlijke tonijn-mayonaise. Breng op smaak met peper en zout uit de molen.
Snijd het vlees in mooie dunne plakken en leg overlappend op een mooie grote schaal of op 6 borden. Schep in het midden een mooie laag tonijn-mayonaise en strooi er een handje gezouten kappertjes overheen. Garneer met parten hardgekookt ei, parten tomaat en citroen en bestrooi met wat blaadjes jonge rucola. Doe er als finishing touch nog wat Maldon zeezout en wat zwarte peper erover en wees blij dat je tot een van de gelukkigen behoort ! Happy Days !!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten