Dukkah - Hummus



 Dukkah





Voor mij persoonlijk is Dukkah een heerlijke nieuwe ontdekking, omdat ik erg van oriëntaals hou.  Dukkah is een verrukkelijke noten-specerijendip. Het oorspronkelijke recept komt uit Egypte. In Australië zijn ze er zo dol op dat het bijna een nationaal gerecht is geworden.

Dukkah eet je als volgt. Een stukje brood of rauwkost in de olie dopen en daarna in de Dukkah. Echt verrukkelijk. Als je het eenmaal hebt geprobeerd dan kom je erop terug. Radijsjes zijn een goed begin, maar varieer gerust met andere rauwkost.

Nodig:
4 el sesamzaadjes, 2 el korianderzaadjes, 1,5 eetlepel komijnzaadjes, 50 gr hazelnoten, 5 el extra vierge olijfolie (voor erbij), wat pitabroodjes, 250 gr Humus en een bos radijsjes. Verder een keukenmachine en/of een vijzel.

Aan de slag:

Rooster de sesamzaadjes met de koriander- en de komijnzaadjes in een droge koekenpan tot ze gaan geuren. Doe de zaadjes in de vijzel en laat een beetje afkoelen. Afgekoeld kun je goed vijzelen.
rooster de hazelnoten in dezelfde pan  en laat ze ook afkoelen voordat je ze grof hakt.  Meng alles door elkaar en voeg naar smaak zeezout en peper toe. Doe in een schaaltje.

Schenk wat goede olijfolie in een schaaltje voor erbij. Snij de pitabroodjes in 8 puntjes en doe in een schaal voor erbij. Maak de radijzen schoon en zet ze erbij.

Humus





Maak vervolgens een Humus, door 175 gr kikkererwten en 1,2 dl tahin (pasta van geroosterd sesamzaad en olie), 2 tenen fijn gesneden knoflook en het sap van 2 citroenen, wat zout en een piepklein beetje water te pureren tot een gladde saus. Schep het mengsel over in een mooie schaal en maak een kuiltje in het midden. Schenk daar wat goede olijfolie in. Garneer met een stuk of vijf zwarte Taggiasche olijven (die hele lekkere soort waar ik eerder over geblogt heb), flink wat paprikapoeder, wat zwarte peper en fijngesneden peterselie. Ook erg lekker met de radijsjes  : ))




Geen opmerkingen:

Een reactie posten