



Ik kan niet wachten tot mijn veranda weer overwoekerd wordt door wijnranken, binnenkort is het weer zover - dan verschijnen de eerste knoppen en weldra de eerste bladeren en babydruifjes. Nog even wat zon afwachten...
Als ik ze eenmaal heb, dan ga ik er weer mee aan de slag in de keuken.
Heb je ook druivenstokken in je tuin, probeer dan de volgende recepten eens, eenmaal hartig en eenmaal zoet.
Nodig voor 8 Midden-oosterse Mezze (hapjes):
2x8 mooie grote jonge druivenbladereneen bakje kerstomaatjes
een bakje feta of Peynir
een schaaltje Taggiasche olijven zonder pit
geroosterde pijnboompitjes
pitloze blauwe druiven
grote blanke sultanarozijnen
verse munt en gedroogde munt
peper en zout en sumak (een citroenachtig besje, vermalen tot een poeder, uit het Middellandse Zeegebied)
olijfolie
Zet de oven op 220 ' C.
Begin met de wijnbladeren te blancheren in kokend water en spoel ze koud af. Dep de bladeren droog en ontdoe ze van de harde middelste nerf. Leg ze op een licht ingevette bakplaat of op bakpapier.
Als je grote bladeren hebt is een genoeg, anders neem je 2 kleine en leg die overlappend op elkaar.
Beleg de helft van de bladeren met de tomaten, feta/peynir, olijven, peper/zout en verse munt. Vouw ze als een pakketje dicht en bestrooi met sumak en munt.
Beleg de andere helft met de blauwe druiven, kaas, pijnboompitjes en rozijnen.
Schuif alles op een ovenschaal belegd met bakpapier en giet er wat olijfolie over. Bak 5-8 minuten in het midden van de oven gaar en garneer op een schaal met de overgebleven verse ingrediƫnten en bestrooi met verse en gedroogde munt en pijnboompitten.
Maak apart een lekkere fattoush- dressing van granaatappelmelasse, olijfolie, sumak en een teentje uitgeperste knoflook, verse peper en vlokjes zeezout.

Geen opmerkingen:
Een reactie posten