Mens-erger-je-nietNet als in het klassieke spel is het leven zelf ook een kwestie van veerkracht tonen: Vallen, huilen en weer opstaan.  Maar realiseren wij ons dit ook?  Maar al te vaak denken we dat iedere inspanning beloond gaat worden. Dit is niet zo. Soms ben je hartstikke goed bezig en dan veranderen de omstandigheden, waardoor je weer helemaal opnieuw moet beginnen. Ieder voor zich. Al kun je spelregels afspreken dat je elkaar onder bepaalde omstandigheden spaart of juist heel fanatiek speelt en een ander helemaal suf speelt.

Kinderen vinden het leuk om dit spel te doen, het oefent ze in veerkracht. Ze willen natuurlijk winnen om de eer (wat ben ik toch goed) en wij zijn geneigd om hen met alles te complimenteren en belonen. Maar het kan heel opvoedkundig verantwoord zijn om volgens de regels te spelen en hen te leren met verlies om te gaan, spelenderwijs. Incasseren is een hele kunst. Ook al mag je hen niet het plezier ontnemen om ook af en toe van een volwassene te winnen.

Incasseren, je verlies nemen. Positief in het leven blijven staan. Dat is voor ons ook een hele kunst. Niet de schuld aan een ander geven als het misgaat maar denken : ik heb altijd nog een kans, ook al lijkt die nog zo klein, om toch nog te winnen/slagen. We hebben namelijk allemaal weleens pech, om de beurt. En stom geluk. Bij de pakken neerzitten zal zeker niet helpen. Iedere Life-coach zal hetzelfde zeggen: Mindswitch. Draai je negatieve gedachten om. Bekijk het van de zonnige kant. Je hebt een goed stel hersens en je kunt ervoor kiezen om je niet te ergeren maar om het leven te zien als een spel. Speel het dan slim!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten