Cortisol

Stress laat je lichaam meer vet laat opslaan en je hongergevoel toenemen. Het heeft dus dubbel invloed op je vetopslag. Heb je ooit gemerkt dat je vreetbuien kreeg als gevolg van stress?

Als gevolg van stress gaan je bijnieren aan de slag om hormonen aan te maken, waaronder cortisol. Dit hormoon wordt ook wel het stress-hormoon genoemd en is een product van de bijnieren (adrenal glands)  Een laag cortisol gehalte betekent dat je bijnieren uitgeput zijn en niet meer naar behoren stress kunnen bestrijden. Gevolg: Overspannenheid/Oververmoeidheid

Als je tijdens een mentale (echtscheiding, ruzie/dood/ontslag e.d.) of fysieke stressperiode (weinig slaap en hard werken) aankomt, dan heeft diëten geen enkele zin. De hormonale huishouding is dan immers ontregeld, dus het eerste wat je moet aanpakken is de bron van de stress.

Waarom diëten geen zin hebben.

Waar diëten geen rekening mee houden is je hormoonhuishouding. Als je hormoonhuishouding uit balans is, bijvoorbeeld door uitgeputte bijnieren, dan ligt de oplossing zeker niet in minder eten. Je lichaam maakt (als gevolg van insuline) van alles wat je eet dan toch vetcellen aan. 

Het hormoon insuline is dus hoofdverantwoordelijk. Het is een zeer krachtig hormoon en wordt door 5 tegenhangers in de hormoonhuishouding in balans gehouden. Deze tegenhangers  zijn : glucagon, adrenaline, noradreline, cortisol en groeihormoon (nodig voor de celvernieuwing!)

Op hormonaal niveau kan dus veel fout gaan. Het is zaak dit goed laten onderzoeken voordat je aan de zoveelste afslank-race begint. Laat je cortisol en bijnierwerking door een arts onderzoeken als je twijfelt. 

Een supergezond voedingspatroon en voldoende slaap zijn dan ook wederom van vitaal belang!

Eet vooral niet te weinig, maar eet meer van de goede dingen: 


Zoals eieren, salades en mager vlees, een dagje vegetarisch, smoothies en vooral heel erg veel groenten in alle kleuren van de regenboog. Wissel groenten regelmatig af en laat brood en pasta en wijn even staan. Luister naar je lichaam en maak daar weer contact mee. Yoga/meditatie is een prima middel hiertoe.Geen opmerkingen:

Een reactie posten