Waarom abrikozen zo goed voor je zijn

Abrikozen

De blozende abrikoos is zeer gezond. Ze bevat weinig calorieen en is licht verteerbaar. In abrikozen zitten veel vezels, welke bijdragen aan een gezond darmstelsel. Goed nieuws voor hen met een trage stoelgang, aambeien of andere darmproblemen. Regelmatig eten dus.De kalium die in abrikozen zit is helpt een goede bloeddruk, spierstelsel en zenuwstelsel.

Abrikozen zijn het het hele jaar gedroogd te krijgen.  Giet er voordat je naar bed gaat even het kokende water over dat je overhoudt van de laatste pot thee. Laat rustig een nachtje wellen en de volgende morgen giet je de gewelde vruchten gewoon af, heerlijk en onmisbaar bij het ontbijt.


Abrikozen zijn zogeheten steenvruchten, die pit is inderdaad steenhard. Nooit geprobeerd er een boompje van te kweken.

In elk geval zitten abrikozen echt stampvol voedingsstoffen en vitamines, met name vitamine E. Vitamine E beschermen lichaamscellen tegen beschadigingen door vrije radicalen. Hoge doses vitamine E kan preventief tegen heel veel ziektes beschermen.
Ook bevatten abrikozen veel provitamine-A, een antioxidant die het lichaam beschermd tegen verschillende vormen van kanker en bijdraagt aan een gezonde huid.

Last but not least: ze bevatten veel ijzer ! Dit mineraal is belangrijk voor een goed zuurstoftransport in het bloed. IJzer hebben we met name nodig om rode bloedcellen te vormen, die de zuurstof van de longen naar l je lichaamscellen transporteren. IJzer helpt ook bij de afbraak van schadelijke stoffen door afweerstoffen te produceren. (voorkomen van ziektes) Wanneer je ijzertekort hebt kun je je futloos voelen en vatbaarder zijn voor ziektes.  Andere symptomen zijn: hoofdpijn en duizeligheid na inspanning en chronische vermoeidheid. Andere bijverschijnselen zijn broze nagels en ontsteking van de tong.

Een gezonde ijzervoorraad ca. 800 en 1200 mg. De dagelijkse ijzerbehoefte bij mannen is ca. 1 mg. Bij vrouwen 1-2, zwangeren ca 2.5 mg per dag.

IJzer zit veel in vlees en vis. Ook in bepaalde groenten, m.n. spinazie. Toch neemt je lichaam maar beperkt ijzer op uit groenten (a.g.v. de oxalaten, fytaten en polyfenolen, die ervoor zorgen dat het ijzer direct weer wordt uitgescheiden)

Veel goede redenen om lekker door te eten van deze heerlijke vrucht


Geen opmerkingen:

Een reactie posten