Kleur, smaak, en geurexplosie
Venkel en knoflook gekonfijt in sinaasappelsap. (2pp)
Konfijten (of garen) in sinaasappelsap is Goddelijk: De anijssmaak van venkel gaat perfect amen met de citrus en de knoflook wordt boterzacht.
Snij twee venkelknollen in de lengte in gelijke parten, zodat de 'rokken' aan elkaar blijven zitten. Houd wat van het venkelgroen achter voor de garnering. Snij twee ongepelde bollen knoflook horizontaal doormidden tot rozen. Schik de venkels en de knoflookrozen in een wijde steelpan en voeg er 50 ml olifolie en 250 ml versgeperst sinaasappelsap en een klontje roomboter aan toe. Kruid met wat versgemalen peper en zout. Breng zachtjes aan de kook en konfijt de groenten in ca 45 minuten op een laag vuur gaar.
Zeef de groeten en kook de sinaasappeljus tot ongeveer de helft in. Voeg de groenten weer toe en warm goed door. De knoflookteentjes zijn nu boterzacht en kun je zo uit hun jasje duwen. Garneer met wat plukjes van het achtergehouden venkelgroen.
Koekjes van mais en zoete aardappel met salie (2pp)
Neem twee verse maïskolven en gril ze op een grillplaat of in de oven in 10 minuten rondom gaar.
Schil de zoete aardappel en rasp hem grof. Snij 1 teentje knoflook fijn. pluk een aantal blaadjes salie en snij ze ook fijn. Meng alle ingrediënten en kruid met wat peper en zout.
verhit een royale laag olijfolie in een koekenpan. Roer het maïsmengsel regelmatig om en om. Maak koekjes met twee eetlepels en bak ze op middelhoog vuur in 15 minuten gaar en goudbruin. Garneer met wat blaadjes heel kort gefrituurde salie.
Mais uit blik is ook bruikbaar, maar rooster de korrels dan even van tevoren in een droge koekenpan.
Gratin van pastinaak en courgette met Parmezaan (2pp)
Verwarm de oven op 200 graden C.
Rasp twee kleine mooie pastinaken en 1 stevige kleine courgette op een grove rasp. Laat de courgetterasp zo nodig even uitlekken. Rasp 100 gr parmezaan op een fijne rasp. Meng de helft van de parmezaanrasp met het groenterasp en kruid met wat peper. Meng 60 ml melk en 60 ml room en een teentje fijngesneden knoflook en kruid met wat peper en zout. Vet een kleine ovenschaal in met wat boter. Doe hier de geraspte groente in en voeg het roommengsel toe. Bestrooi met de overgebleven parmezaanse kaas en doe er wat blokjes boter overheen. Bak in 30 minuten in de oven goudbruin en gaar.
Smakelijk eten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten