MoodFood -1001-Nacht - Gehaktbrood

Steel de show!

1001-Nacht Gehaktbrood met zoete gember-tomatensaus met munt (4-6pp)

Nodig: 200 gr gedroogde abrikozen; een doosje kwarteleitjes; een ui; een paar teentjes knoflook, een paar fijngehakte zongedroogde tomaatjes; een bosje munt; 500 gram lamsgehakt; 2 tl gemalen koriander; 1 tl kaneel; 2 eieren; een flinke handvol broodkruim; 100 gr gehakte walnoten en een cakevorm

Verwarm de over voor op 180 graden C.
Week de abrikozen in wat lauwwarm water. Snijd de helft ervan fijn. Kook de kwarteleitjes in 7 minuten en spoel koud af en pel ze.
Bak in een koekenpan de fijngesneden ui, de knoflook en de zongedroogde tomaatjes zachtjes 3 min. aan. Doe alles in een kom, met het gehakt, de koriander, een el fijngesneden munt, de kaneel en de twee eieren en meng alles door elkaar. Voeg de broodkruim, de gehakte walnoten en de fijngehakte abrikozen toe.
Meng alles met je handen goed door elkaar en  breng op smaak met peper en zout. Verdeel tenslotte de kwarteleitjes voorzichtig door het gehakt.
Bekleed de cakevorm met een dubbele laag aluminiumfolie en vul de vorm met het gehakt. Druk het voorzichtig aan. Beleg de bovenkant met de overgebleven abrikozen en dek af met de folie.
Bak het gehaktbrood in ca 1 uur in de oven gaar, de laatste 10 minuten met het folie open. Laat 5 minuten afkoelen en trek het met de folie uit de vorm. Verwijder het folie en zet hem op een schaal en serveer met de zoete gember-tomatensaus met munt.

Zoete gember-tomatensaus met munt

Nodig: een envelopje saffraanblaadjes; 100 ml witte wijn; 2 el olie; 1 fijngesneden ui; 2 teentjes knoflook; 3 cm verse gemberwortel; 1 rode peper- fijngehakt, of een el harissa; 1 tl kaneelpoeder; 1 el honing of suiker naar smaak; 1 blik gepelde tomaten of tien rijpe, ontvelde, tomaten - langzaam ingekookt.

Week de saffraan 5 minuten in de witte wijn. Verhit de olie in een steelpan en bak de ui, knoflook en gember zachtjes 3 minuten. Voeg de peper(chutney), kaneel en honing toe en bak 1 minuutje mee. Schenk de wijn met de saffraan en de gepelde tomaten in de pan en breng alles tegen de kook aan. Laat 15 minuten zachtjes koken (in geval van verse tomaten: bak deze na de 1e vijf minuten met de ui/knoflook/gember mee, ca 30 minuten). Pureer de saus met een staafmixer en breng op smaak met wat zout.

Eet en wees blij dat je tot een van de gelukkigen behoort!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten