Ik moet even iets over dit goedje kwijt. Letterlijk betekent het "hoofd van de winkel", maar je kunt het het beste vertalen met "het beste van de winkel(ier)", het hoofdkruid, het beste wat deze winkelier te bieden heeft. Ik kom het regelmatig tegen. Ook vindt ik het terug in mijn Marokkaanse kookboek (De complete keuken van Marokko van Tess Mallos), een supermooi en lekker boek.
Er is dus niet slechts één recept voor, er kunnen wel 10-26 verschillende specerijen in zitten en de samenstelling is per maker een goed bewaard geheim. Dit maakt het heel mysterieus, onweerstaanbaar. Je wrijft het mengsel als marinade over vlees (lam/kip), rijst/couscous of groenten. Soms wrijf je het er voor het grillen op, dan weer roer je het bijvoorbeeld door de rijst (met rozijnen en peterselie) om er een aromatische twist aan te geven. Ook erg lekker om door je gehaktballetjes heen te roeren voor een bijzondere Marokkaanse ervaring.
Gelukkig voor ons kun je bij de betere supermarkt van het merk Al'fez een heerlijke mix kopen, gearomatiseerd met rozenblaadjes, kaneel, lavendel en kruidnagelen. Happy Days!
Maak je eigen RAS EL-HANOUT
Mix 1/2 tl gemalen kruidnagel, 1/2 tl gemalen cayennepeper, 2 tl gemalen piment, 2 tl gemalen komijn, 2 tl gemberpoeder, 2 tl kurkuma, 2 tl versgemalen peper, 2 tl gemalen kardemom, 3 tl kaneel, 3 tl gemalen koriander en 2 muskaatnoten, versgeraspt (of 6 tl gemalen nootmuskaat)
Mogelijke andere ingrediënten zijn lavendel, tijm, rozemarijn, saffraan, foelie, fenegriek, koriander- en komijnzaad, paradijskorrels (melequeta-peper), iriswortel, staartpeper, wolfskers, rozenknopjes en hasjiesj (!) en wellicht anijs(zaad)
Doe er tenslotte wat gevijzelde gedroogde lavendelbloemetjes door, als je daar zoals ik toevallig tegenaan loopt of droog ze als je in de zomer bloeiende lavendel hebt in de tuin. Let op de bovengenoemde verhoudingen. 2-3-6
Geen opmerkingen:
Een reactie posten