JoansKitchen - Superfood Broccoli

Vechten voor het goede

Kankerbescherming met broccoli: ook voor jou?

Broccoli
Broccoli met taleggio

Niet iedereen is er even dol op, maar broccoli en aanverwante kruisbloemige groenten als Bimi, (bloem)kool, boerenkool, Chinese kool, spruitjes en waterkers, blijken een sterke anti-kankerwerking te hebben. Het stofje dat hiervoor verantwoordelijk wordt gehouden is sulforafaan, een glucosinolaat. Dit zwavelhoudende stofje heeft een licht bittere geur en behoort tot dezelfde familie van stoffen die mosterd en mierikswortel hun scherpe smaak geven.

Kanker ontstaat als er afwijkingen optreden in ons DNA, dat in de meeste cellen zit en gedetailleerde instructies bevat voor het aanmaken van eiwitten die de cellen nodig hebben om te kunnen functioneren (en dus ook delen en vernieuwen). Afwijkingen worden dus ook gekopieerd. De aanwezigheid van bepaalde kankerverwekkende stoffen, carcinogenen genoemd, zoals die in sigarettenrook, vergroot die kans enorm.  Sulforafaan blijkt kankerachtige gezwellen uitzonderlijk goed tegen te gaan.  Hoe jonger en sappiger de plant is, des te meer het van dit stofje bevat. (30x zoveel als in een oudere plant)  Sulforafaan is het ingebouwde bestrijdingsmiddel van broccoliplanten tegen insecten. 

Tip: 
Eet eens wat vaker broccoli-soep, een bom aan calcium, ijzer, foliumzuur en vezels + Vitamine C en nu weet je ook: het kan helpen bij het stopzetten of vertragen van kankergezwellen. 

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer de helft van de mensen de wonderlijke anti-kankerwerking van broccoli ten volle kan benutten, de rest plast de speciale stof grotendeels uit voordat dit zijn bijzondere werk kan verrichten. Deze groep mensen mist een specifiek gen dat de werking van sulforafaan versterkt, zodat het lichaam minder tijd heeft om van de korte aanwezigheid van deze wonderstof te profiteren.
Dit betekent dat iedereen die het Gen (dat GSTM1 wordt genoemd) mist, veel meer sulforafaan moet eten om van het effect ervan te kunnen profiteren, bijv. door Bimi, of een van de andere groenten, die datzelfde sulforafaan bevatten, te eten.
Je kunt het effect van sulforafaan bovendien versterken door de groenten te combineren met voedingsmiddelen die het mineraal Selenium bevatten, zoals paranoten, kip, garnalen en eieren. 

Toptip:

Je kunt broccoli koken, stomen en roerbakken of zelfs blancheren.  Het nadeel van koken is dat een deel van de werkzame stof oplost in het water.  Dus: kort koken(3-5 min) in weinig (gezouten) water, roerbakken of stomen is het beste. Dan behoudt de broccoli zijn mooie groene kleur en zijn werkzame stoffen. Na het koken kun je het garingsproces stopzetten door het even met koud water af te spoelen. Gebruik het kookwater vervolgens om pasta in te koken of een saus mee aan te maken. Als je er soep van maakt (iets langer koken, want je gaat de broccoli met een staafmixer pureren) dan eet je het kookvocht ook weer op, heel gezond dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten