Hoe kan je dunne vriendin alles eten, terwijl jij niet eet en toch te dik bent?
Dunne mensen hebben een tragere stofwisseling dan dikke mensen, ja je leest het goed. Net als een grote auto meer benzine slurpt dan een kleine, zo verbrandt een omvangrijker lichaam meer brandstof dan een slank lichaam. De hoeveelheid brandstof (calorieën) die je dagelijks gebruikt, is de stofwisselingssnelheid. Een omvangrijk lichaam heeft veel energie nodig om alle lichaamsfuncties te vervullen, alle cellen van voedsel te voorzien en om alle gifstoffen te verwijderen. Onderzoek heeft aangetoond dat dikke mensen meer eten dan dunne mensen. En voor elke 7700 kilocalorieën die je niet verbruikt kom je 1 kilo aan. Als je aankomt neemt je stofwisselingssnelheid toe en komen ingaande en uitgaande energiestromen weer in een nieuw evenwicht.
Eetlust en stofwisseling staan dus met elkaar in verband. Wanneer je eetlustremmende, eiwitrijke voeding eet, eet je minder en zal er minder energie in je lichaam achterblijven (die als vet wordt opgeslagen). Wanneer je meer energie verbruikt dan je opneemt, dan zul je opgeslagen vet gaan verbranden. Te hoge inspanning bij te weinig energie-inname, leidt niet alleen tot verlies, maar spreekt ook de eiwitvoorraad in je lichaam aan, wat tot verlies van spiermassa leidt. Door te weinig te eten kun je een ernstig tekort aan belangrijke voedingsstoffen oplopen.
Pas op met dieeten. Laat zuivel-producten niet weg! Zuivel is de effectiefste calciumbron als je wilt afvallen. Het belangrijkste bij dieeten is dat je beweegt en zo door inspanning je opgeslagen energie aanspreekt. Een langzame en duurzame aanpak van gewichtsafname (max 10 % van je gewicht verliezen) is de beste garantie dat je niet gaat jojo-en met je gewicht.
Het calciumeffect
Calcium laat het lichaam vet verbranden. Een dieet met dagelijks drie bekers yoghurt laat vet 20% sneller afbreken dan een dieet zonder yoghurt. Calcium hecht zich aan vet in de ingewanden en samen vormen ze een stof die op zeep lijkt en die niet door de wand van de ingewanden kan worden opgenomen. Daardoor verdwijnt er (veelal) buik-vet uit het lichaam. Op deze manier verlies je al gauw 3,5 kilo lichaamsvet zonder dat je er iets bijzonders voor hoeft te doen. Mooi om te weten.
Andere voedingsmiddelen die een goede bron van calcium zijn, zijn onder andere vis met zachte graten, zoals zalm en sardines, bonen en sojamelk, vooral als daar extra calcium aan is toegevoegd, groene bladgroenten als groene kool, broccoli en tuinkers. Spinazie, rabarber en snijbiet bevatten weer oxylaat(oxaalzuur), een stof die zich aan calcium bindt en deze (calcium) daardoor ongeschikt maakt voor het lichaam.
Bron: The truth about Food, Jill Fullerton-Smith
Geen opmerkingen:
Een reactie posten