Weetjes ...


Maria Magdalena bij het graf
(Prachtig: zie de vallende zakdoek...)

Of je nou gelovig bent of niet, met the Passion net weer vertoond weten we weer waar het met Pasen om gaat. Het grote Lijden van Christus, 2013 jaar geleden, de kruiziging en de wederopstanding uit de dood.  Goede Vrijdag, rare naam wel beschouwd. En waarom eten we Matzes met Pasen. De Joodse gewoonte om met Pesach (het begin van de Lente) ongerezen en zeer goedkoop (slaven)brood te eten, omdat de  toenmalige slaven (van Egyptische farao's) van joodse afkomst met haastige spoed met Gods hulp uit Egypte moesten vertrekken. ** Bevrijding van de slavernij en afgoderij van de Egyptische Farao, het feest van de overgang van donker naar licht, een nieuw begin. Elk jaar opnieuw houdt dat een belofte in.

**http://nl.wikipedia.org/wiki/Exodus_(boek)

Maar waar komt nou die paashaas vandaan?


paaseieren christelijk gebruik

Het ei is het zinnebeeld van het ontkiemende leven in het voege voorjaar. De haas is een van oorsprong heidens symbool en is altijd al een zinnebeeld van vruchtbaarheid geweest. Vroeger, toen men nog op het land foerageerde naar voedsel, vond men eieren in oude hazenlegers en/of konijnenholen die daar gelegd werden door verschillende vogelsoorten, vandaar de link met de paashaas en de eieren.



Recept Matze (' brood der ellende', staande voor het lijden van de slaven)

Matzes

Je neemt 1 deel water op 2 delen tarwebloem of gerstemeel. Maak daar een deeg van, sla het plat en prik er wat gaatjes in. Leg ze 10 minuten in een voorverwarmde oven van 240 'C. Dan zijn ze goudbruin en ze worden door het afkoelen vanzelf hard.
Matzes bevatten geen zout, suiker, conserveermiddelen, kleurstoffen of smaakstoffen, eigenlijk zit er behalve bloem niks in.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten