MindGym
Relaties. Haal jij eruit wat erin zit??
Wat doe je als je "hallo" hebt gezegd? Je nieuwe baas, de nieuwe vriendin van je broer, een aantrekkelijke onbekende op een feestje... Er zijn momenten waarop je graag een goede eerste indruk wilt maken. En de rest van de tijd willen we gewoon aardig gevonden worden, toch?
Achteraf weten we vaak precies wat we hadden moeten zeggen, maar dan is het vaak al te laat.
We maken een goede eerste indruk op de ander als we die ander bewuste aandacht geven en hem/haar het voordeel van de twijfel te geven. Als je iemand bij de eerste ontmoeting al saai vindt, dan ligt dat niet aan de ander, maar aan jou. Als je zelf interessant bent, ben je in staat geïntrigeerd te zijn door nieuwe mensen, nieuwe informatie, verhalen van anderen en verschillende karaktertrekjes.
We moeten er een uitdaging van maken de interessante kant te ontdekken van iedereen met wie we praten, zo sta je positiever ten opzichte van anderen en dat komt onze lichaamstaal en andere micro-signalen ten goede. Als je je kritisch richt op de ander dan neemt de kans op een goede verstandhouding drastisch af, en vise versa.
Luister naar de ander zonder te oordelen. Verzamel informatie en concentreer je op wat de ander nu eigenlijk zegt.
Wees betrokken bij het gesprek, bijvoorbeeld door te vragen wat er gebeurd is of hoe het voelde, noem overeenkomsten en neem actief deel aan het gesprek, zo verslapt je aandacht niet.
Maak er een uitdaging van de voor- en achternaam van de ander te onthouden !
Onderken tijdig als je aandacht verslapt (be mindfull), dat is niet erg, zolang je het maar onderkent en terugkeert naar het gesprek.
Nabootsen en spiegelen
Zeer oud en effectief middel om een overeenstemming of een goede sfeer te bereiken. Dit proces gaat bijna automatisch, zeker als twee mensen elkaar al graag mogen. Gapen werkt aanstekelijk, lachen ook.
Als je samen zit te gapen, dan is het waarschijnlijk het beste om maar naar bed te gaan : ))
Spiegelen werkt niet positief als je beiden met je armen en benen gekruist gaat zitten!
bron: The Mind Gym, Relationships, 2009
Yoga4You
Omgaan met angst
Angst komt in vele gedaantes, soms als een snelle paniekaanval, soms als een sluipend, zeurend gevoel van onbehagen. Angst is de sterkste emotie die we kennen. Om angst te ervaren hoeft er helemaal geen duidelijke reden (van buitenaf) te zijn. We kunnen het zelf oproepen... en dus ook zelf bestrijden.
Oefening: Ga in kleermakerszit op een deken of kussen zitten. Adem vanuit de onderbuik lang en diep in en uit. Probeer voor de geest te halen hoe je je voelde toen je angstig werd. Adem deze angst in en gooi hem eruit bij de ademhaling: doe dit een paar keer. Concentreer je nu weer op je ademhaling en stel je voor dat je aan een rustig kabbelend beekje zit. Alles om je heen is verder stil, behalve de vogeltjes en het water. Doorvoel het gevoel van vrede dat bezit van je neemt. Hou dit gevoel vast en ontspan.
Tip: Wanneer de angst onverwacht komt - als een paniekaanval -, stel je je dan voor hoe je de angst als een klein kind bij de hand pakt. Zo ben je zelf altijd groter dan je angst.
Stress de baas
Ook stress komt in vele gedaantes, als oncontroleerbare woede-uitbarsting, of doordat je weerstand afneemt, of als hoofd- en/of buikpijn. Of allemaal tegelijk. Luister naar jezelf, naar je lichaam en neem de tijd om tot rust te komen.
Oefening: Maak een wekelijkse afspraak met jezelf en zet die in je agenda/telefoon. Blok een halfuur en zorg dat je niet gestoord wordt. Pak een pen en papier en leg die naast je neer.
Ga in kleermakerszit of op je knieën zitten en sluit je ogen. Plaats je linkerhandpalm op je hart en je rechterhandpalm op je linkerhand. Adem rustig in en uit en houd je ogen gesloten. Blijf een tijdje in deze pose zitten. Ontspan vervolgens je armen en leg ze, met de palmen omhoog op je knieën Vraag jezelf af: Wat voel ik? Hoe voel ik me? Laat je gevoelens stromen. Luister naar wat je hart je te zeggen heeft en schrijf vervolgens op wat je het meest opviel. Welke gevoelens kwamen naar boven? Welke problemen? Kun je oplossingen bedenken? Bewaar het papier en lees het voor je de volgende sessie met jezelf ingaat.
Zelfvertrouwen
Wie in zichzelf gelooft en weet waar hij/zij voor staat, is in staat iedere crisis het hoofd te bieden. En het goede nieuws is: Zelfvertrouwen kun je leren.
Oefening: Ga zitten met pen en papier. Sluit je ogen en stel jezelf de vraag: Wat geeft mij kracht? Schrijf alles op wat in je opkomt, zonder te oordelen. Voel wat er gebeurt als je deze dingen overleest.
Je zit goed in je (warmte)energie als je ''in je kracht'' zit. Je kunt ook iets vasthouden of dragen dat voor jou een symbool is van kracht en energie.
Fit blijven
Om stress de baas te blijven en goed in balans te zijn, is het noodzakelijk om goed fit te blijven. Gezonde voeding, een positieve levenshouding en voldoende slaap zijn heel belangrijk. Yoga en in het bijzonder de Zonnegroet, is de bekendste manier om fit te blijven. Doe hem drie maal per week en voel je fitter en energieker ! Er zijn meerdere zonnegroeten, zie hiervoor www.yoga.online.nl.
Hieronder vind je een hele speciale Zonnegroet, namelijk de
Egyptische Zonnegroet
uit yoga-magazine, 2-2010
- Ga rechtop staan met je voeten gesloten naast elkaar. Stel je voor dat je aan je kruin wordt opgetild. De onderste buikspieren zijn iets aangespannen en het bekken iets naar voren gekanteld. De kin is een beetje ingetrokken en de nek gestrekt. Breng je handen voor je borst in gebedshouding; de duimen raken het borstbeen.
- Adem in en breng de armen omhoog. Strek het bovenlichaam uit en buig iets naar achteren, de handen zijn uit elkaar. Zo opent je borst zich en kan de adem van daaruit goed door je lichaam stromen.
- Buig op de ademhaling naar voren en ga iets door de knieën. Plaats je handen voor je voeten.
- Adem in en kom weer omhoog, terwijl je je gestrekte armen in een boog zijwaarts omhoog brengt. De handen komen boven het hoofd samen, nog steeds gestrekt.
- Buig op een ademhaling je bovenlichaam zijwaarts naar rechts. Op een inademing kom je terug in het midden, uitademend buig je zijwaarts naar links. Op een inademing kom je weer terug in het midden. Herhaal deze beweging nog een keer en voel de strekking in je flanken. Blijf goed ademhalen.
- Terug in het midden draai je je handpalmen naar voren. Buig daarna op een uitademing en met gestrekte benen het bovenlichaam naar voren. De neus gaat richting de knieën en de handen zijn naast de voeten.
- Adem in en kom met gestrekte benen en rechte rug weer omhoog. De armen zijn gestrekt voor je, de schouders ontspannen.
- Adem uit en draai je bovenlichaam met gestrekte armen naar rechts. Kom op een inademing weer terug naar het midden. Draai meteen op een uitademing door naar links. Adem i en kom terug naar het midden. Herhaal deze beweging nog een keer.
- Als je op de indeming terug in het midden komt, breng je de linkerarm zijwaarts gestrekt op schouderhoogte. De rechterarm draait gestrekt door naar rechts op schouderhoogte - beide rmen zijn nu zijwaarts gestrekt.
- Adem uit en draai de handpalmen naar boven. Adem in en breng de armen zijwaarts omhoog. Strek dan door naar achteren. De borst opent zich weer.
- Buig op een ademhaling met gestrekte benen en een rechte rug naar voren. De neus richting knieën en de handen weer naast de voeten.
- Kom overeind met een rechte rug en benen. Strek weer iets naar achteren en eindig met de handen in gebedshouding voor de borst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten