Joans Kitchen - Tomatenchutney

Ik ben trots op mijn creatie van deze Marokkaans getinte versie van tomatenjam.  Iedere keer als ik hem maak experimenteer ik met smaken om ultieme volmaaktheid te bereiken. De bereiding neemt enkele uren in beslag. Het geheim zit hem in het heel langzaam intrekken van alle smaken en goed tussendoor proeven.  De basis: trostomaten, zeg een stuk of 12-15. Ik kruis ze in en dompel ze onder in een badje van kokend water. Na een paar minuten kun je ze koud afspoelen en ontvellen. Houd ze heel. Ondertussen snijd je een ui heel erg fijn en bak je die met twee tot drie tenen knoflook. Rasp een duimpje verse gemberwortel erbij en voeg een blikje tomatenpuree toe. Verhit dit een minuut of tien. Doe er een flinke eetlepel harissa bij en laat het geheel rustig pruttelen.
Voeg de ontvelde tomaten toe en hussel wat. Deksel op de pan en laat alles op een laag vuurtje staan stoven. Af en toe even in de pan kijken. Zo worden de tomaten heel langzaam zacht en heel erg smaakvol. Voeg een kaneelstokje, en een envelopje saffraan toe.  Doe er een handje heel fijn gesneden peterselie bij. Kruid het pannetje met flink wat peper uit de molen en zout. Zoet met flink wat honing naar smaak. Uiteindelijk pureer je alle ingredienten (wel eerst het kaneelstokje er uit vissen : ))
Bestrooi met wat verse koriander-blaadjes. Ik proef altijd tussendoor of de balans zout-zuur (tomaten)-peper-zoet goed is. Je eet dit met wat zelf gefrituurde papadums of met vers naanbrood als borrelhap. Geniet met een jubelend hart!

Lekker met lamstajine en gebakken (ontvelde) amandelen.