Het is koud buiten! Echt weer voor een hartverwarmende risotto a la casa met flink wat cheddar en kalkoen-reepjes. Er cirkelden een paar hongerige aasgieren om de pan met kalkoen heen.
Ik reken altijd ca 17 minuten kooktijd voor risotto. Ik begin met wat fijngesneden bleekselderij en een (rood) uitje te bakken. Na 5 minuten mag de rijst er gezellig bij en begint de teller van de rijst te lopen. Als de korrels glazig zijn floep ik er een half glas witte wijn bij. Ik heb dan al een liter warme bouillon klaarstaan (deze keer een mengsel van bospaddenstoelen en kip). Na het opnemen van de wijn voeg ik steeds een soep-opscheplepel bouillon toe. Bedankt Hanneke voor het blokje kippenbouillon dat ik van je mocht "lenen" : ), ik zat weer eens zonder. Nu goed de rijst in beweging blijven houden, want je kijkt de rijst bijna gaar. Goede risotto loopt door de pan als je er een pollepel doorheen trekt. Iedere keer als het vocht verdampt is dan voeg je een opscheplepel toe, totdat je bij het laatste bodempje bent. Dit is het moment dat de kaas erdoorheen mag, die smelt al het ware door de risotto heen. Mooi gezicht hoe de risotto de goudgele kleur van de cheddar aanneemt. Doe de gefrituurde kruiden en de kant en klare kalkoen-reepjes erbij en de resterende bouillon. Nog even roeren en genieten maar. Op tafel raspt iedereen nog wat parmesaankrulletjes erbij en wat peper, voor het mooie gezicht!
Tip van de dag: Ik heb eerst wat verse Italiaanse kruiden zachtjes in de olijfolie gebakken, waaronder salie, tijm en rozemarijn. Die heb ik uit de koekenpan gevist. Vervolgens heb ik een flinke klont roomboter toegevoegd aan de kruidenolie en heb ik de reepjes vlees gebakken, die ik eerst met een jasje van bloem, wat grove peper en zeezout EN een theelepeltje zuiveringszout (baking soda-Natriumbicarbonaat) heb bestoven. Zo krijgen ze met het bakken een zalig fluwelen jasje. De chinezen hebben dit keukengeheim lang voor ons verborgen gehouden! Een paar minuutjes in de kruiden-olie bakken dus en dan tenslotte blus je het vlees af met een flinke scheut Marsala. Blijf daar maar eens vanaf!