JoansKitchen - Olijfolie

Olijfolie wordt in alle mediterrane landen gemaakt. Zelf gaat mijn voorkeur uit naar de Italiaanse. Deze is grassis, fris, prikkelt en tintelt op de tong. Spaanse is vaak wat ronder en filmend. Ook lekker, maar smaken verschillen.

Noord-Italië heeft een landklimaat en is een stuk groener door de regen vanuit de Alpen. Deze streek levert frisse en grassige olijfolie, perfect als tegenhanger voor de vaak wat zwaardere gerechten en rauwe groentes die daar gegeten worden. Zuid-Italië heeft een zeeklimaat met zilte grond. De olijfolie is een stuk zachter en smaakt een beetje naar vanille en artisjok. Heerlijk bij al die lekkere recepten met schelpdieren en vis van Sicilië. Het schijnt dat hoe meer afgelegen de olijfgaard ligt, hoe puurder de smaken. En dat is waar het mij om gaat, hoe puurder, hoe meer Quintessence !

Hoe eenvoudiger, hoe mooier: 

Ciabatta met een lekkere olijfolie om te dippen. Ik strooi er soms alleen wat grove zwarte peper en wat zeezout over.

Do As The Romans Do

Dit gerecht heette oorspronkelijk Spaghetti aglio e olio.  Dit gerecht uit Rome bewijst dat goede pasta niet veel extra's nodig heeft. Het is perfect in zijn eenvoud: er zit alleen spaghetti, een hele bol in plakjes gesneden knoflook en olijfolie in. 

Spaghetti olio e peperoncino

voor 2 personen.

Kook 160 g spaghetti in kokend gezouten water gaar.
Snijd 2 tenen knoflook en chilipepertje fijn en bak ze zachtjes in wat olijfolie. Pas op dat de knoflook niet verbrand! Giet de pasta af en giet de pasta in de pan met peper en knoflook. Voeg wat broodkruim toe en een handje verse kruiden (basilicum, tijm of oregano). Hier hoort geen Parmezaanse kaas bij. Geniet!