Pure liefde : Italiaans brood

MoodFood - Recept Focaccia (Toscaans platbrood)

Zorg voor een goed bebloemd werkvlak en wrijf ook je deegroller in met wat bloem.

Nodig: 30 g verse gist, 500 ml water, 700 g bloem, 7 el + een beetje extra olijfolie, 1/2 el zout, 3 takjes rozemarijn, 1 volle tl grof zeezout
  1. Los de gist op in 100 ml warm water. Maak een kuiltje in de bloem en giet hier het gistmengsel in. Voeg 4 el olijfolie toe en 400 ml water en kneed even door. Voeg 1/2 el zout toe en kneed het ca 10 minuten goed door. Doe het deeg in een kom, dek af met vershoudfolie en laat minstens 30 minuten rijzen op een warme plek.
  2. Rol het deeg uit en leg het op een grote bakplaat en druk het met de handen een beetje in vorm. Laat nog 30 minuten rijzen.
  3. Verwarm de oven voor op 210"C. Smeer het deeg in met 3 el olijfolie (wees niet te zuinig) en bestrooi met de fijngehakte naaldjes rozemarijn en het grove zeezout. Druk met je vingertoppen kuiltjes in het deeg (zo verdwijnt de lucht onder het deeg).
  4. Bak het brood ca 15 minuten in de oven gaar.  

Ook lekker: duw er wat in zoete witte wijn gewelde rozijnen en pitloze rode druiven bij voordat het brood de oven ingaat.  Heerlijk met taleggio.